Кулінарія

Тепер окрошку готую тільки так. Дуже сподобався рецепт відомого шеф-кухаря

Варіантів окрошки безліч. Хтось віддає перевагу на квасі, хтось на кефірі, хтось додає айран і т. д. Мені більше подобається класичний варіант окрошки – на квасі. Все частіше готую окрошку за рецептом Іллі Лазерсона. На мій погляд, це найкраще поєднання всіх продуктів.

Це традиційне блюдо викликає безліч суперечок і дискусій. Це неспроста! Хтось взагалі не уявляє, як можна їсти цей «олів’є з квасом», а для кого-то це обов’язкова складова річного раціону. Та й варіантів приготування окрошки існує безліч. Наприклад, візьмемо тільки заправку: хтось готує на квасі, хтось на айраном, хтось на кефірі і т. д.

Також і склад продуктів може різниця: буває пісна окрошка, буває м’ясна, а хтось віддає перевагу окрошку з ковбасою. Якось в інтерв’ю відомого дослідника кухні Максима Сирникова я прочитала, що на Амурі окрошку готують з солоної риби. Чесно кажучи, я не уявляю, як на смак поєднується квас і риба.

Не так давно я спробувала приготувати окрошку за рецептом відомого кухаря Іллі Лазерсона. Він готує окрошку на квасі. Виходить дуже смачно. Сподобалося навіть моєму чоловікові (він раніше терпіти не міг окрошку на квасі, їв тільки на кефірі).

– Окрошка на кефірі для мене звучить дивно. Хоча я буду її їсти і мені буде дуже добре. Але спочатку все-таки окрошку готували на квасі, тому що кефірний грибок потрапив в нашу країну досить пізно, – говорить Ілля Лазерсон.

Як приготувати?

  • Шеф-кухар радить починати приготування окрошки з картоплі. Він пропонує незвичайний спосіб варіння картоплі: не в мундирі, як ми звикли. Він пропонує сиру картоплю почистити, нарізати кубиками і відварити. У воду потрібно додати трохи солі і цукру.

– Така картопля вариться дуже швидко. Але важливо не переварити, – говорить Ілля Лазерсон.

  • Тому, коли картопля буде вже м’яким, але ще не зовсім готовим, потрібно додати трохи оцту. Коли овоч буде готовий, його потрібно промити холодною водою.
  • Я пробувала готувати таким способом. Але зізнаюся, він у мене не зайшов. Я віддаю перевагу традиційний, коли ми просто варимо картоплю в мундирі.
  • Редиску і огірки слід порізати соломкою. Також можна і натерти на крупній тертці. Робіть так, як більше подобається вам.
  • В якості м’ясної складової шеф-кухар рекомендує все-таки використовувати м’ясо.

– Ковбаса теж непогано там буде, але яловичина завжди краще, – зазначає шеф.

  • Варену яловичину потрібно порізати кубиком.
  • У мене яловичини не було, тому я взяла філе курячої грудки.
  • Зелену цибулю і кріп потрібно дрібно порізати. Потім скласти в миску, посипати сіллю і розтовкти.

– Коли вони просто плавають у ній, вони нічого не дають. Коли я їх розтираю з сіллю, вони дають свої характерні смаки і аромати.

  • Яйця розділити на білки і жовтки.
  • Білки дрібно покришити.
  • Жовтки скласти в миску, додати гірчицю, хрін і квас. Все перетворити в однорідну масу блендером.
  • Маестро зазначає, що хрін і гірчиця – це обов’язковий інгредієнт окрошки.

– Обов’язково тут потрібна гірчиця і завжди добре хрін. Особливо, якщо квас вам здається недостатньо кислим. Якщо він (квас) сладковат, присутність хрону завжди нівелює відчуття солодощі. Але якщо навіть квас досить кислий, хрін все одно потрібно додати, адже це дуже смачно, – зазначає Ілля Лазерсон.

  • Всі інгредієнти змішати в мисці, додати сіль. За необхідності додати ще квас.
  • Ілля Лазерсон вважає, що окрошка обов’язково повинна бути густою.
  • Подавати зі сметаною. При подачі можна додати лід.

Що потрібно?

  • Картопля – 3 шт.
  • Редиска – 6 шт.
  • Огірок – 3 шт.
  • Варена яловичина – 300 гр.
  • Яйця – 6 шт.
  • Зелена цибуля, кріп – за смаком.
  • Гірчиця – 2-3 ст. л.
  • Хрін – 2-3 ст. л.
  • Сіль, цукор – за смаком
  • Квас.